|
Co słychać w Stowarzyszeniu RMW
|
|
16-01-2010, 15:16
|
|||
|
|||
|
RE: Co słychać w Stowarzyszeniu RMW
Stowarzyszenie nie odpowie , co prawda Henryk twierdził ze jak bedzie spotkanie w MPiPS to Jola da mu znać ale ja w to nie wierze .Apropo konferencji to szkoda że żaden z przedstawicieli któregoś ze stowarzyszen korzystając z obecniści p Fedak nie zadał pytania czemu rząd jedną reką daje a drugą zabiera i w efekcie te 100zł podwyzki oznacza stratę dla niektórych Czyżby ich to nie dotyczyło a przecież tylu ich tam było.Sławek
CześćJestem ojcem Andrzeja 21 lat mpd, czterokończynowe spastyczne epilepsja nie nówiący Pozdrawiam obecnych członków forum |
|||
|
16-01-2010, 15:24
|
|||
|
|||
(16-01-2010 15:16 )sławomir napisał(a): Apropo konferencji to szkoda że żaden z przedstawicieli któregoś ze stowarzyszen korzystając z obecniści p Fedak nie zadał pytania czemu rząd jedną reką daje a drugą zabiera i w efekcie te 100zł podwyzki oznacza stratę dla niektórych Czyżby ich to nie dotyczyło a przecież tylu ich tam było.SławekSławku, nikt nie mógł zadać pytania, bo jak pisałam Pani Minister się ulotniła zaraz po pokazie slajdów (prezentacje) i żadna dyskusja z nią nie była możliwa. Dyplomacja pełną gębą
Monika; woj. śląskie „To czego nie wyleczą lekarstwa, wyleczy żelazo. To czego nie wyleczy żelazo, wyleczy ogień. Ale czego nawet ogień nie wyleczy, jest nieuleczalne.” Hipokrates |
|||
|
16-01-2010, 19:20
|
|||
|
|||
|
Niestety Pani minister na konferencji powiedziała :
" - Z zainteresowaniem wysłuchałam Państwa opinii. Potwierdzają one to, co wiem na temat polityki społecznej w Polsce. Ten system powołuje sztywne instytucje, do których obywatele muszą się dostosować, a powinno być odwrotnie. Pomoc społeczna powinna być bardziej zindywidualizowana. Polska działa resortowo. Nie potrafimy działać globalnie. Choć w przypadku osób niepełnosprawnych podjęliśmy pewne działania. Mamy pełnomocnika ds. osób niepełnosprawnych, który może działać bardziej horyzontalnie – powiedziała Jolanta Fedak, minister pracy i polityki społecznej. Zapewniła uczestników spotkania, że idea asystenta jest emanacją jej pomysłu na politykę społeczną w Polsce. – Nie wiem, czy doprowadzimy szybko do rozwiązań prawnych w tej kwestii, ale jestem przekonana, że wszelkie tego rodzaju projekty społeczne należy popierać – powiedziała Jolanta Fedak. Szefowa resortu pracy pokreśliła, że zdaje sobie sprawę, iż podniesienie świadczenia pielęgnacyjnego o 100 zł nie jest w stanie zrekompensować utraty zarobków przez rodziców i opiekunów osób niepełnosprawnych, ale w obecnej sytuacji gospodarczej rząd zrobił wszystko, co mógł zrobić. " Czy Pani minister i przewodniczący Parlamentarnego Zespołu ds. Osób Niepełnosprawnych znając sytuacje ON w naszym kraju coś zrobili ? Czy znając ten system (" Ten system powołuje sztywne instytucje, do których obywatele muszą się dostosować, a powinno być odwrotnie") coś zmienili, lub może coś robią w tym kierunku ? Może powinno zostać wysłane pismo z zapytaniem na jakim etapie są prace ? Ania, mama niepełnosprawnego Piotra, po wypadku |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|

Portal Forum
Forum Archiwalne
Szukaj
Użytkownicy
Kalendarz
Pomoc
Regulamin